241015 – Broadcaster alliance – joint call on CoE Convention on series coproduction[55]

Adresa ARCA 25 feb 2021 solicitare eliminare interdicție difuzare comunicari noncomerciale contra cost

Vesti bune pentru radiouri si televiziuni, dar nu și pentru Uniunea Producătorilor de Fonograme, care a primit recent o veste proastă de la Curtea Constituțională care, prin decizia D340/29.07.2024, a respins solicitarea UPFR prin care se cerea constatarea neconstituționalității prevederilor din legea 74/2018 de modificare a legii dreptului de autor prin care se eliminau din lege și din metodologiile în vigoare prevederile referitoare la remunerațiile minime sau fixe care trebuiau plătite de radiouri și de televiziuni organismelor de gestiune colectivă, indiferent dacă foloseau sau nu fonograme și indiferent de gradul de utilizare a acestora în programe.
Cum se știe, aceste prevederi privind eliminarea remunerațiilor minime au fost introduse în legea 74/2018 în urma propunerii de amendamente pe care Asociația Română de Comunicații Audiovizuale – ARCA a adresat-o Parlamentului în cursul dezbaterilor publice cu privire la legea în cauză.
Anterior, UPFR primise o veste proastă și de la înalta Curte de Casație și justiție, care a respins prin hotărârea civilă 1155 din 2 martie 2023 solicitarea UPFR de sesizare a Curții Europene de Justiție pentru a se verifica dacă prevederile din legea 74/2018 menționate mai sus sunt în concordanță cu Tratatul Uniunii Europene.
Aminteasc că UPFR a refuzat să aplice prevederile legii 74/2018 privind eliminarea remunerațiilor minime, ceea ce a impus ca Oficiului român pentru drepturile de autor să emită la adresa UPFR o decizie de intrare în legalitate.
In acest fel s-a încheiat, în favoarea radiourilor si televiziunilor, o lungă controversă, desfășurată inclusiv în instanță, prin care s-a dovedit că argumentele susținute de ARCA, alături de radiouri si televiziuni, sunt întemeiate.

extras LEGEA 74/2018
Articolul II (3) Dispozițiile din metodologiile elaborate conform art. 131 și 131^1 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, care conțin prevederi referitoare la sume/remunerații fixe sau minime aplicabile în cazul radiodifuzării, contrare dispozițiilor art. 131^1 alin. (2), astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta lege, nu se mai aplică începând cu data împlinirii unui termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Parlamentul european a votat în 13 decembrie în favoarea cererii exprimate de 706 de entități din domeniul audiovizual din Europa, între care și ARCA, respectiv pentru menținerea exclusivității teritoriale (a geoblocării) în domeniul audiovizual.  UPDATE-12-DEC-2023-FILM-AV-SECTOR-Geoblocking-Joint-Statement-FINAL

Coordonarea acestei masive luări de poziție a celor 706 de entități  a fost realizată de Asociația televiziunilor comerciale din Europa -ACT. În ce privește ARCA, am transmis de fiecare dată europarlamentarilor români mesajele promovate de ACT. Am beneficiat și noi de entuziasmul pe care l-a produs votul de astăzi la ACT, primind mulțumirile lor pentru participarea la această campanie.

231213-ACT-Press-Release-ACT-welcomes-clear-EP-message-on-AV-Geoblocking

 

Stimați membri ai Parlamentului European,

 

Bruxelles, 2 octombrie 2023

 

Pe 3 octombrie, Parlamentul European va vota poziția sa față de Actul european pentru libertatea media. Înaintea votului, asociațiile semnatare  care reprezintă toți actorii din sectorul mass-media, atât media comercială, cât și cea publică, de la presă și radio până la media audiovizuală, doresc să mulțumească raportorului și reprezentanților din cadrul Comitetului pentru Cultură și Educație (CULT) precum și comitetelor asociate LIBE și IMCO pentru toată munca lor în acest dosar.

 

În timp ce am fi sperat la mai multă ambiție în mai multe probleme, inclusiv în ceea ce privește protecția jurnaliștilor și a surselor acestora, față de care unii dintre noi ar putea avea îngrijorări, înțelegem că textul actual este rezultatul unor compromisuri dificile. Prin urmare, încurajăm toți deputații europeni și grupurile politice să susțină pachetul de compromis CULT în timpul votului în plen.

 

În plus, solicităm deputaților europeni să se abțină de la sprijinirea amendamentelor care nu fac parte din pachetul de compromis CULT și, în special, de la reducerea sferei de protecție sau de la crearea unor obligații noi, potențial disproporționate, pentru furnizorii de servicii media. În special, ne-am opune ferm introducerii de ultimă oră a articolelor cu implicații extinse în legătură cu fuziunile mass-media, așa cum sunt propuse în amendamentele 330 și 331, sau modificărilor care ar submina compromisurile existente cu privire la puterea platformelor online globale de a elimina în mod arbitrar conținutul editorial, așa cum se propune în amendamentele 315, 319, 324 și 327.

 

Peisajul media a evoluat într-o piață digitală complexă, cu mai multe fețe, în care media se confruntă cu o concurență acerbă pentru audiență din partea platformelor online globale, publicitate și date. EMFA trebuie să asigure că mass-media din Europa este independentă și durabilă, mai degrabă decât să consolideze reglementările și asimetriile pieței între media și giganții tehnologici.

Sperăm că ne puteți susține în acest vot important și avem încredere în angajamentul dumneavoastră de a îmbunătăți în continuare textul în timpul negocierilor trilogului.

 

 

ACT – Association of Commercial Television and Video on Demand Services in Europe 

AER – Association of European Radios 

EBU – European Broadcasting Union 

EGTA – Association of Television and Radio Sales Houses 

EMMA – European Magazine Media Association 

ENPA – European Newspaper Publishers’ Association 

EPC – European Publishers Council 

NME – News Media Europe 

AKTV – Asociace Komerčních Televizí 

ARCA – Asociatia Românăde Comunicaţii Audiovizuale 

CRTV – Cofindustria Radio Televisioni 

UTECA – Unión Televisiones Comerciales En Abierto 

VÖP – Verband Österreichischer Privatsender

VAUNET – Verband Privater Medien 231003 Media sector statement ahead of EMFA plenary vote

Obligaţia legală de a încălca legea există? Da, o avem în România!

 

https://www.bursa.ro/obligatia-legala-de-a-incalca-legea-exista-da-o-avem-in-romania-82642059

Televiziunile obligate să dezinformeze de o lege adoptată cu încălcarea constituției!

 

completare 18 iulie Scrisoare a asociației televiziunilor adresată avocatului poporului

Scrisoare a asociației televiziunilor adresată avocatului poporului

Scrisoare a asociației televiziunilor adresată presedintelui României

 

https://www.bursa.ro/obligatia-legala-de-a-incalca-legea-exista-da-o-avem-in-romania-82642059

ZIUA MONDIALĂ A TELEVIZIUNII

Aniversare Radio Romania 2022