RETROSPECTIVA ARCA 2017

6 SEPTEMBRIE 2017 – KANALD LA PRIMII 10 ANI!
September 6, 2017

RETROSPECTIVA ARCA 2017

RETROSPECTIVA ARCA 2017

„Viitorul e deja aici, doar că nu este distribuit uniform”

william gibson

Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale reuneste principalele societati de radio si de televiziune din Romania. Obiectivul central al ARCA este contributia la consolidarea unui mediu legislativ, economic si concurential care sa stimuleze dezvoltarea domeniului audiovizual. In realizarea acestui obiectiv, ARCA are interventii cu propuneri, puncte de vedere, comentarii si observatii in dezbaterile institutionale care conduc la decizii administrative si reglementative cu impact asupra activitatii societatilor de radio si de televiziune, actionand pentru respectarea libertatii editoriale si economice.

In domeniul administrarii resurselor de frecvente

ARCA a facut publice pentru prima oara in Romania planurile de frecvente radio si televiziune atribuite de International Telecomunication Union pentru in Romania, contribuind la demararea procedurilor de licentiere a acestor resurse nationale catre companiile de radio si televiziune private.

ARCA a realizat cu CNA si Ministerul Comunicatiilor un protocol de marire de 4 ori a puterilor de emisie ale radiourilor private.

In domeniul legislativ

ARCA a promovat primul proiect de modificare a legii audiovizualului in 2002 prin care s-au introdus, la propunerea sa, posibilitatea de transfer al licentei si principiul must carry.

ARCA a fost reprezentata la Comisia europeana in grupul de lucru pentru redactarea proiectului directivei serviciilor media audiovizuale.
ARCA a propus proiectul de lege, finalizat in colaborare cu CNA si Ministerul Culturii, prin care directiva serviciilor media audiovizuale a fost transpusa in legea audiovizualului, lege care a permis si reglementat noile forme de publicitate: ecranul partajat, plasarea de produse, telepromovarea, publicitatea virtuala. Comisia europeana a calificat legea romana drept o maxima exploatare a oportunitatilor oferite de directiva.

ARCA propus modificarea legii dreptului de autor in sensul introducerii regulii de determinare a obligatiilor de plata ale radiodifuzorilor in directa proportionalitate cu ponderea utilizarii operelor in totalitatea programelor, propunere adoptata de parlament.

ARCA a propus modificari ale legii cinematografiei in sensul reducerii oligatiilor de plata ale televiziunilor la fondul cinematografic si al posibilitatii de finantare de productii cinematografice proprii, propuneri acceptate de parlament .

ARCA a prezentat propuneri privind actele legislative cu impact pentru domeniul audiovizualului aflate in dezbatera comisiilor de cultura ale senatului si camerei deputatilor, majoritatea acestora fiind incluse in forma finala a legislatiei adoptate. ARCA a participat in Parlament si la Ministerul justitiei la dezbaterile pe tematica libertatii de exprimare in procesul de elaborare a noilor coduri civil si penal. ARCA a argumentat impotriva proiectelor legislative care ar fi limitat libertatea de exprimare si dreptul la informare sau ar fi alterat mediul economic si concurential din domeniul audiovizual.

In domeniul drepturilor de autor

ARCA a derulat toate procedurile de negociere a tarifelor pentru plata drepturilor de autor cu toate organismele de gestiune colectiva din domeniu, stabilind cu acestea protocoale de adoptarea a metodologiilor

agreate. In cazurile in care nu a fost posibila realizarea unui acord, ARCA a sustinut punctul sau de vedere in instanta, castigand majoritatea proceselor impotriva organismelor de gestiune colectiva: intre acestea se disting procesul prin care instanta a acceptat solicitarea asociatiei de introducere in metodologii a regulii proportionalitatii obligatiei de plata cu ponderea utilizarii, procesul prin care ARCA a obtinut reducerea de la 9% la 3% din venituri a obligatiilor televiziunilor fata de autorii de muzica, precum si procesul prin care s-a redus procentul tarifelor pentru utilizarea fonogramelor in televiziune de la 3,4% la 2%.

In relatia cu CNA

ARCA a participat la toate procedurile de elaborare a proiectelor de decizii cu caracter reglementativ adoptate de CNA, inclusiv la realizarea proiectului pentru codul audiovizualului. In acest context, ARCA a promovat implementarea corecta in deciziile CNA si in codul audiovizualului a prevederilor legii audiovizualului.

ARCA a incheiat cu CNA un protocol privind o procedura prin care se care acorda radiodifuzorilor dreptul de a-si prezenta punctul de vedere in situatia in care CNA intentioneaza sa aplice sanctiuni.
ARCA este membru in grupul de lucru organizat de CNA pentru campania de informare asupra televiziunii digitale.

In relatia cu alte organisme si autoritati

ARCA a realizat cu Administratia Nationala de Meteorologie un protocol privind reducerea tarifelor pentru informatiile meteorologice furnizate radiodifuzorilor
ARCA a participat la CNA si Ministerul Comunicatiilor grupul de lucru privind strategia de trecere la televiziunea digitala.

ARCA a incheiat cu Politia Romana un protocol privind protejarea drepturilor televiziunilor in cazul utilizarii programele lor in internet. ARCA este membru in consiliul consultativ al ANCOM

ARCA are relatii de colaborare cu Asociatia Televiziunilor Comerciale din Europa – ACT si cu Asociatia Europeana a Radiourilor – AER, cu sediul la Bruxelles.

In domeniul autoreglementarii

ARCA a adoptat un cod deontologic care este asumat si publicat pe site- urile proprii de majoritatea radiodifuzorilor.